Reproducerea artificiala la pastrav – recoltarea si fecundarea icrelor

Icrele se recolteaza in maxim 8 zile de la maturare, daca se trece peste acest interval icrele se supramatureaza si desi un procent din ele mai pot fi fecundate se risca obtinerea unui numar mare de masculi si puieti cu malformatii. Icrele recoltate inainte de maturare vor avea avea o mortalitate ridicata a puietului.

Laptii nematurati se vor mulge greu, de multe ori cu urme de sange si vor avea o putere de fecundare extrem de redusa. Laptii de calitate, maturi si din exemplare puternice vor aveao culoare alba si o consistenta vascoasa, cei de calitate slaba fiind aposi si insotiti de un lichid incolor. De regula icrele nemulse se absorb cu timpul fara alta consecinta dar sunt si cazuri in care femelele ramand sterile.

Procesul de fecundare este nepretentios si consta in amestecarea intr-un vas a icrelor cu laptii, spre fecundare. Se pot folosi doua metode, cea umeda in care icrele sunt mulse intr-un vas cu apa si cea uscata in care icrele sunt mulse intr-un vas uscat, a doua metoda avand un procent de fecundare mai ridicat.

Spermatozoizii samonidelor devin foarte mobili in lichid, mobilitate care incepe sa scada dupa 30 de secunde fiind viabili pana la 90 de secunde. Laptii recoltati in mediu uscat pot fi pastrati la gheata sau frigider, la o temperatura constanta de aprox. 5 grade, ramanand viabili pe o perioada de 3-6 zile. Sunt viabili si laptii masculilor morti perioada boistei, un timp pana la 24 de ore de la incetarea functiilor vitale, iar icrele pana la 12 ore. Icrele sunt viabile in apa 25 de minute, sensibil mai putin cele de curcubeu si mai mult cele de indigen.

Lichidul ovarian in amestec cu laptii creste puterea de fecundare a acestora si face posibila conservarea acestora la temperatura joasa pe o durata mai lunga.